Dit drikkevand er sundt

Novafos leverer rent og sundt drikkevand til alle vores forbrugere. Grundvandet er ganske rigtigt under stigende pres fra forurening med miljøfremmede stoffer, men det er vigtigt at understrege, at vi i Novafos overholder alle de kvalitetskrav, myndighederne stiller til vores drikkevand.

Medarbejdere på vandværk

Når myndighedernes krav overholdes, er vandet rent og sundt. Vores forbrugere kan derfor trygt drikke vandet direkte fra hanen.

Novafos leverer drikkevand fra 16 vandværker, og alle steder indvinder vi grundvand fra mere end en boring. Grundvandet er altså blandet, og det gør det muligt at justere indvindingen fra den enkelte boring, hvis grundvandet er forurenet, så vi til enhver tid kan overholde de grænseværdier, der er fastsat af myndighederne.

Spor af forurening 

Det grundvand, som Novafos indvinder, er ramt af forurening i samme omfang som resten af landet. I 70 ud af vores 119 boringer er der påvist forekomst af et eller flere miljøfremmede stoffer. Kravet til de analysemetoder, vi anvender, er, at vi skal kunne måle en en tiendedel af det kvalitetskrav, der er stillet til det enkelte stof. Når vi finder miljøfremmede stoffer under kvalitetskravet, siger vi, at der er ”spor” af stoffet. I dag er der desværre spor af miljøfremmede stoffer i drikkevandet fra 13 af vores 16 vandværker.

Sporene betyder, at vi desværre ser ind i en fremtid, hvor vi kommer til at rense for stofferne. I dag renser vi allerede vandet på Bagsværd Vandværk i Gladsaxe for klorede opløsningsmidler, og det har vi gjort siden 2015. Inden sommeren 2024 kommer vi også til at rense vandet fra Pilegårdens Vandværk i Ballerup for et nedbrydningsprodukt fra et pesticid. 

Vandtårn

De seneste år er der gentagne gange fundet rester af pesticider og andre miljøfremmede stoffer i grundvandet landet over. Bl.a. DMS som har vist sig at være den pesticidrest, der ...