Prøver af spildevand

Fælles vandressourcecenter

På fremtidens fælles vandressourcecenter har vi ambitioner om at rense spildevandet bedre og mere effektivt, reducere vores klimaaftryk og bidrage til den grønne omstilling.

Mere effektiv rensning


På fremtidens vandressourcecenter kan vi rense spildevandet mere effektivt, fordi vi kan bruge nye og moderne teknologier. Det betyder, at vi kan rense større mængder spildevand og rense spildevandet mindst lige så godt som i dag. Det er mere omkostningseffektivt at tilføje nye teknologier på ét stort anlæg i stedet for flere mindre. Samtidig vil driftsomkostningerne være lavere ved at drifte ét stort anlæg i stedet for mange små. 

Rustet til at rense for flere stoffer 

I dag renser vi spildevandet for ’traditionel’ forurening som kvælstof, organisk stof og fosfor, inden det udledes til vandmiljøet. EU har i efteråret 2022 varslet skærpede krav til rensning for fosfor og kvælstof og krav til at rense for miljøfremmede stoffer som f.eks. medicinrester, tungmetaller eller mikroplast. Kravene er varslet i et udkast til revideret byspildevandsdirektiv sammen med krav til energineutralitet og krav om at arbejde mod klimaneutralitet. Når byspildevandsdirektivet vedtages, forventer vi, at kravene vil gælde for 12 af Novafos’ eksisterende 18 renseanlæg og for 2 af Fredensborg Forsynings 3 renseanlæg. Fremtidens vandressourcecenter gør os mere robuste over for de kommende krav, fordi det vil være lettere og billigere at leve op til dem på ét moderne anlæg fremfor på flere gamle. 

Novafos operator

Fra energiforbruger til energiproducent

Vi bruger meget energi, når vi renser spildevandet i dag. Samtidig udnytter vi kun få steder spildevandets store potentiale til at producere energi. Vores mål er, at fremtidens vandressourcecenter er så effektivt, at vi producerer mere energi, end det vi skal bruge på at rense spildevandet. Ved hjælp af varmepumper kan vi trække varmen ud af spildevandet og levere grøn fjernvarme til ca. 8.000 parcelhuse om året. Vi kan også producere biogas, der kan sendes videre til forbrugerne som bionaturgas eller el.  

Nye krav på vej fra EU

EU’s Byspildevandsdirektiv er lovgivningen for rensning af byspildevand i EU. Det første byspildevandsdirektiv er fra 1991 og handlede om rent vandmiljø. I efteråret 2022 er der kommet udkast til en revision af byspildevandsdirektivet. Udkastet dækker bredere med ambitiøse krav til rent vandmiljø, energi- og klimaneutralitet og genbrug af ressourcer.

Byspildevandsdirektivet er i høring og vil derefter blive behandlet i Europa-Parlamentet og Rådet efter den almindelige lovgivningsprocedure. 

Når det reviderede byspildevandsdirektiv bliver vedtaget, vil de nye krav gælde for store renseanlæg, over 100.000 PE, personækvivalenter, fra 2030 og for renseanlæg mellem 10.000 og 100.000 PE fra 2040. 12 af Novafos’ 18 renseanlæg er på mellem 10.000 PE og 100.000 PE.

Lavere klimaaftryk 

Spildevandsrensning udleder i dag store mængder af de kraftige og skadelige klimagasser, metan og lattergas. På fremtidens vandressourcecenter kan vi overdække alle enheder, rense luften for klimagasser og styre renseprocesserne bedre, så udslippet af metan og lattergas reduceres markant. Vi udleder også mindre CO2, fordi vandressourcecenteret producerer energi i stedet for at bruge energi. Alt i alt vil det fælles vandressourcecenter være en brik i kommunernes arbejde for at reducere klimaaftrykket.  

Genbrug af ressourcer

Spildevand indeholder ressourcer, der kan genbruges. Spildevandsslammet indeholder f.eks. kulstof og fosfor, der er en begrænset og vigtig ressource, der skal tilbage til jordens kredsløb. I dag bliver stort set al spildevandsslam fra vores renseanlæg derfor kørt ud som biogødning på landbrugsjord. Det skal vi også kunne i fremtiden, selvom der kommer skrappere krav til udbringning på landbrugsjorden.

Novafos maskiner
Et pyrolyseanlæg kan omdanne slammet til biokoks, der derefter kan bruges som gødning i landbruget. Ved hjælp af pyrolyse kan man reducere uønskede stoffer som medicinrester, tungmetaller, PFAS og mikroplast i slammet væsentligt og samtidig bevare vigtige stoffer som fosfor. 

Moderne og overdækket vandressourcecenter

Det fælles vandressourcecenter bliver et moderne renseanlæg, hvor processer, der i dag kan lugte og støje, kan overdækkes og indkapsles. Vandressourcecenteret skal desuden placeres i god afstand fra større boligområder. Vi forventer derfor ikke, at naboer vil få støj- og lugtgener.  
Selv om vi endnu ikke har designet, hvordan vandressourcecenteret skal se ud, så lægger vi vægt på, at det skal passe godt ind i omgivelserne. Der skal desuden være mulighed for at bruge arealerne udenom til f.eks. vedvarende energikilder som solceller, formidling og rekreative aktiviteter.

Novafos solpaneler

Fleksibilitet – et nøgleord

Det fælles vandressourcecenter bliver noget helt andet end renseanlæg fra 1950’erne-1970’erne - både når det kommer til teknologi, renseprocesser og design. 

Men hvordan fremtidens vandressourcecenter kommer til at se ud, og hvilke teknologier vi skal bruge, ved vi ikke endnu. Det beslutter vi først i de næste faser af projektet, når politikerne har truffet beslutning om at gå i gang med projektering.  

Fleksibilitet bliver et nøgleord i planlægning og design af et nyt vandressourcecenter. Vandressourcecenteret skal indrettes fleksibelt og med god plads til at tage ny teknologi i brug, hvis der skal renses for flere stoffer i fremtiden, eller der opstår nye muligheder for at genbruge ressourcer.